Британиялық ғалымдар кофенің бауырдың созылмалы ауруларының пайда болу қаупін төмендететінін анықтады. Сарапшылар сусынның өлім ықтималдығын азайту қабілетін де дәлелдеді.
Зерттеушілер генетикалық және қоршаған орта факторларын іздеуге бағытталған британиялық биобанк жобасының 494 585 қатысушысының деректерін талдады. Экспериментке 40 жастан 69 жасқа дейінгі еріктілер қатысты. Олардың көпшілігі кофеге деген сүйіспеншілігін мойындады (384 818 адам), ал қалғандары аталмыш сусынды ішпегендерін айтты (109 767 адам).
Мамандар 11 жылға жуық уақыт бойы қатысушылардың бауырының жағдайын зерттеп, бауырдың созылмалы ауруының 3600 жағдайын, 301 өлімді және бауырдың майлы ауруының 1839 жағдайын тіркеді. Зерттеушілер қатысушылардың дене салмағының индексі, алкогольді тұтыну және темекі шегу мәртебесі сияқты факторларды да ескерді.
Талдау нәтижесінде ғалымдар кез келген түрдегі кофені ішкен адамдарда бауырдың созылмалы ауруы немесе майлы бауыр ауруының даму қаупі 20 пайызға аз екенін анықтады. Сонымен қатар, кофені тұтынушылардың осы себептерден көз жұму қаупі басқа топқа қарағанда 49 пайызға төмен болды.
«Ұлыбританияда үлкен үлгі бойынша кофе ішу бауырдың ауыр ауруларынан қорғайтыны дәлелденді», — деп атап өтті Саутгемптон университетінің профессоры және зерттеудің тең авторы Пол Родерик.
Жұмыстың нәтижесінде ғалымдар кофе бауырдың жағдайы үшін күресте тиімді құрал ретінде қызмет етеді деп болжады.